Microsoft investerar i Chromium projektet

Microsoft meddelade den 6 december 2018 att dom kommer investera i öppen källkodsprojektet Chromium som startades av Google 2009 och bygger på Linux. Enligt meddelandet kommer nu Microsoft helt stödja W3C öppna webb standarder för att skapa bättre webbupplevelse och webb applikationsstöd för Windows användare.

Microsoft kommer samarbeta i projektet tillsammans med Google och vara en av de största sponsorerna av projektet. Enligt tillkännagivandet kommer bolagets webbläsare Edge att bygga på Chromium kärnan, vilket i sin tur är en Linux anpassad version för webb och webb baserade applikationer. Detta kommer innebära bättre kompatibilitet med W3C standarder och bättre HTML5 stöd för Windows 10 användare för mer mer komplexa webb applikationer.

Nyheten bekräfta bolagets långsiktiga strategi att investera i öppen källkod. Chromium projektet består av två delar, dels webbläsare Chrome och Chrome OS som finns installerat på Chromebook datorer. Detta innebär att en många av skrivbordsprogrammen som körs via webbläsaren kommer drivas på en öppen källkod plattform, även om programmen som körs distribuerat inte behöver vara det. Exempel på webbaserade program, Google Drive, Office 365, LinkedIn, Projectplace med flera. Detta är en del av en pågående trenden att även skrivbordsprogram blir en del av nätet och den globala IT-infrastrukturen som redan idag drivs till stora delar av öppen källkod och standarder.

[text-blocks id=”5009″]

 

Lämna ett svar